Smålommen anländer!

Smålomsparet har precis anlänt till sin hemmatjärn.
Tjäderhönan håller koll på mig och smyger sakta undan.

4 maj, smålommen har full koll på när isen släpper från den tilltänkta häckningstjärnen. Den håller sig till att börja med ute vid kusten där det normalt är tidigt isfritt och sedan gör den dagliga utflykter till hemmatjärnen och vet därför exakt när det är dags. Då meddelas partnern och bägge två ligger snart på vattnet i den oftast lilla, fiskfria tjärnen. Där blir det sedan parning och bobygge inom kort. Om man kommer på en tjärn där det finns lom så bör man så snart som möjligt lugnt och stilla avlägsna sig för att inte störa häckningen. Bilden här nedan tog jag som hastigast när jag inventerade en av tjärnarna som ingår i projekt smålom.
Bilden på tjäderhönan kom till på vägen ut till lomtjärnen. Antagligen har hon varit på ett spel i närheten tidigare på morgonen och är väl snart på gång att göra sig ett rede och värpa några ägg!
Teknik: Panasonic Lumix G9 med Panasonic Leica DG 100-400/F4.0-6.3

Lämna en kommentar

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.