Blogg 2022

Våren kommer!

19 april och påsken har precis passerat! Länge sedan jag gjorde något inlägg nu, men jag hoppas det ska bli ”ordning på torpet” igen!
Idag så har jag gjort en liten utflykt till reservaten ”Fågelsången” och ”Indalsälvens delta”! Bägge ligger i min absoluta närhet. Fågelsången är ett jordbrukslandskap kopplat till den nära kusten-natur som här består av alskog närmast mot Bottenviken. De öppna ytorna drar till sig fåglar som storspov och tofsvipor, alltså det gamla jordbrukslandskapets fåglar, som blivit alltmer ovanliga i takt med att betesmarker har blivit allt ovanligare. Jag återkommer till detta senare! Idag blir det en bild från deltat där jag stötte på ett par nerviga stjärtmesar i lämplig häckningsmiljö! En av dem fastnade på bild!
Hoppas de kan finna en plats att bilda bo med ungar!
Teknik: Panasonic Lumix G9 med Panasonic Leica DG 100-400/F4.0-6.3


Vinterfåglar inpå knuten

31 januari är det sista dagen för i år att räkna ”vinterfåglar inpå knuten”. Detta är en numer årligen återkommande aktivitet som genomförs av Birdlife Sverige. Du kan läsa mer på birdlife.se/
Talgoxen, som på bilden här, brukar vanligen bli vinnare när det räknas i hela landet. I år utmärkte sig domherren genom att bli den vanligaste besökaren bland Medelpads fågelmatningar!
Teknik: Panasonic Lumix G9 med Panasonic Leica DG 100-400/F4.0-6.3


Vid stranden

12 januari, Stora temperaturskillnader är förvarnade. Från -12 upp till flera plusgrader under dagens lopp! Men när jag besöker kusten och Indalsälvens utlopp så är det fortfarande flera minus. Ljuset är, som vanligt, vackrast just vid solens uppgång.
Teknik: Panasonic FZ-2000

Soluppgång över Indalsälven, Bottenhavet
Solbelysta björkar
Indalsälvens deltaområde

Havsis

6 januari, Ute vid havet märks blåsten tydligt. Ingen snö kvar på träden här ute! Isen består ännu så länge endast av trasiga små flak som driver närmast land. Lugnväder och jämn kyla ett tag till behövs om det ska bli nåt istäcke!
Teknik: Panasonic FZ-2000


Utflykt i hembygden

5 januari, vi gör en kortare utflykt i kommunen, lite längre bort från centrum och hamnar ute i stora skogarna efter att ha passerat ett par kyrkor… Några av bilderna är lättare modifierade allt enligt den konstnärliga friheten!
Teknik: Panasonic FZ-2000
De flesta bilderna är klickbara och öppnas i ett större format för bästa kvalité!


Snön faller…

Det är den 4:e januari när det kommer snö i lite mer mängd än det gjort tidigare i vinter. Jag passar på att ta fram kameran och filma snöfallet i slow motion och det blir en ganska vacker effekt!
Teknik: Panasonic Lumix G9 med Panasonic Leica DG 12-60/F2.8-4.0 

Den här hemsidan använder cookies. Genom att fortsätta använda sidan godkänner du vår användning av cookies.